Intohimon äärellä

Merkityksellisyyttä etsiessä täytyy joskus mennä pintaa syvemmälle. Niinpä jätin huolellisen pohdinnan jälkeen arvostamani työpaikan pankkialalla ja hyppäsin hetkeksi sivuun. Ottaakseni etäisyyttä. Löytääkseni intohimoa.

Olen saanut nähdä työelämää ja yrityksiä useasta näkökulmasta – työntekijänä, asiantuntijana, lähiesimiehenä, johtajana, rahoittajana, sijoittajana. Ehkä suurin yksittäinen oivallus on ollut se, että asioita voi pyöritellä vaikka kuinka monelta kantilta, mutta loppujen lopuksi päädytään aina ihmisiin ja ihmisten väliseen vuorovaikutukseen. Paljon puhuttu digitalisaatiokin on ytimeltään pelkkä väline. Vaikka se todennäköisesti muuttaa lähes kaiken. Vanhan totuuden mukaan varmaa onkin ainoastaan muutos. Fokuksen puuttuessa lopputuloksena on helposti sekasortoa.

Johtaminen on ratkaisevassa roolissa. Suomalaiset ovat perinteisesti hyviä asiajohtajia, manageeraajia, kuten mm. Veroksen tekemä tutkimuskin osoittaa. Asioita ei tietenkään pidäkä unohtaa. Kiihtyvässä muutoksessa johtamiselta vaaditaan yhä enemmän. Ei riitä, että asiat vain tungetaan ilmoille ja oletetaan kaiken sujuvan automaattisesti oikeaan suuntaan. Itseohjautuvuus on tavoiteltava ominaisuus, mutta se ei suinkaan tarkoita johtamisen tarpeen vähenemistä, kuten voisi ehkä olettaa, vaan se nimenomaan vaatii parempaa johtamista. Ihmisten johtamista, jonka ydinvoimana on aktiivinen valmentava vuorovaikutus. Oma sydämeni sykkii juuri tuon ytimen ympärillä.

Todettakoon, että Intohimo voi syttyä satunnaisesti. Usein se syttyy tai ainakin vahvistuu tekemällä, menemällä epämukavuusalueelle. Veroksen tiimin intohimona on auttaa asiakkaitaan menestymään. Pelkkä intohimo ei kuitenkaan riitä. Tarvitaan yhteistä ymmärrystä, sisäistämistä, tavoitteiden kirkastamista— valmiutta mennä pintaa syvemmälle etsimään yrityksen todelliset tarpeet ja juuri oikeat ratkaisut. Ja sen jälkeen lyödä kädet saveen ja ruveta hommiin. Yhdessä ihmisten kanssa. Tähän me Veroksen tiimissä sitoudumme. Joka kerta.

Miten voimme auttaa Sinun yritystäsi?

Marko Lehtonen, Veros Oy.