Kun haluat pitsaa, mene pitseriaan. Kun haluat ideoita, ideoi. Toimintaa syntyy tekemällä.

Taitaa olla alun perin ex-jääkiekkoilija Ville Niemisen lause: ”Jos haluat pitsaa, mene pitseriaan. Jos haluat tehdä maalin, mene maalille.” Pyhässä yksinkertaisuudessaan siinä on paljon asiaa. Mutta mikä siinä on niin vaikeaa?
Onko sinulla käynyt koskaan niin, että aloitat tekemään jotain työtehtävää, erityisesti kirjallisesti, kunnes huomaat yhtäkkiä tekeväsi jotain muuta? Joku sähköposti ohjasi sinut kiireelliseen tehtävään, joka sillä hetkellä oli mielekkäämpi mutta ei varmasti keskeytynyttä tärkeämpi? Minä huomaan usein olevani ajautumassa tähän. Se on aikalailla normaalia. Erilaisten tutkimusten mukaan keskeytykset saattavat varastaa työajasta jopa neljänneksen. Olennaista on tunnistaa tämä, peilata omiin tavoitteisiin ja tehdä välitön muutos toiminnassa. Heti. Koska jos teet muutoksen ”tämän tehtävän jälkeen”, niin teet sen myös jatkossa. Näin ainakin minulla. Ja ei, sinä joka perustelet, että se voi olla oikeaa tekemistä ja tästä voi tulla joku muu asia. Ei, koska se ei johda tavoitteeseesi. Jos taas tavoite on väärä, se onkin toinen tarina. Tehdään tässä kirjoituksessa oletus, että tavoite on yritykselle juuri oikea. Niin se muuten aina on, koska ne sen asettavat joiden valtaan ja tehtävään se kuuluu, siksi se on yritykselle juuri oikea.

Miksi kirjoitan tästä nyt? Pääsiäisen aikana luin kirjan Tee, toimi, saa aikaan – kehitä ja johda toimeenpanoa. Ria Parppein tammikuussa 2018 ilmestynyt kirja on erinomainen teos toimeenpanosta kiinnostuneille. (lue: kaikille johtajille ja niille jotka ovat töissä) Terminä volitio on ehkä kirjan mielenkiintoisin, johon kaikkien on syytä tutustua. Se on ikään kuin motivaation jälkeinen tila, kun ihmisen pitää tietoisesti säädellä omaa ajattelua ja toimintaa tavoitteen kannalta oikeisiin tekemisiin. Siis kun motivaation synnyttämä innostuksen tila ja hyvät aikomukset lopahtaa ja pitää varmistaa, että pysyt edelleen tavoitteeseen johtavien tekemisten äärellä.

Yrittäjänä toimiessa tämän volition ehdottoman tärkeyden todella huomaa. Kirjoitan omasta 2,5 kuukauden kokemuksesta, joka jo tässä lyhyessä ajassa on osoittanut, että huolimatta oman palkan täydellisestä riippuvuudesta omasta toiminnasta, ihmisen mieli on taitava ohjaamaan ajatuksen ja tekemisen kiireelliseltä tuntuvaan sähköpostiin tai muuhun keskeyttävään viestiin. Tätä tarkkailtuani huomaan, että tämä on jatkuessaan konkurssiin johtava ilmiö. Mutta ei hätää, sen voi estää. Se vaatii asian huomaamista ja muutosta omassa tekemisessä.
Yrittäjänä konkreettisesti huomaa ja elää todeksi sen, että jännällä tavalla niitä asioita saa, mitä tekee. Yrittäjänä kaikki hyvät ideat, joiden eteen en tee, jäävät tasan ideaksi. Varsinkin silloin kun olet vielä yksin yrityksessäsi, ei ole sitä ”jotain muuta” tekemässä. Siksi olen päättänyt irtisanoa ”sen jonkun muun” yrityksestäni, varsinkin nyt kun hallitus armahti meitä pienyrittäjiä. No ei jatketa siitä. Oma konkreettinen kokemus yrittäjänä tuo siis ilmiselvän asian pintaan – idea on idea, se tarvitaan. Mutta ilman tekemistä mikään ei muutu. Yhtälö on: Idea 5  Tavoite 5  Tekeminen 90 = TULOS 100. Lukusuhteet kuvaavat työn määrää lopputuloksen kannalta. Ylivoimainen paino siis tekemisessä. Päättäväisellä tekemisellä tavoitteen ympärillä kaikki on mahdollista.

Kysyessäni eri organisaatioissa, mikä oli se ratkaisevin syy tavoitteenne saavuttamiselle, on vastaus hyvin usein ”me vaan päätettiin tehdä se”. Tässä on kysymys tavoitteen hallinnasta. Jo mainitussa kirjassa Parppei kirjoittaa tästäkin hyvin. Tavoitteen hallinta = tavoitteen sisäistäminen + tavoitteeseen sitoutuminen. Itse pukkaan käytäntöön soveltuvan sanallistamisen seuraavasti: päätä sitoutumisesta tavoitteeseen, ei pelkästään yritykseen jossa olet töissä. Hae tavoitteelle itselle tärkeä merkitys. Päätä, että tavoite on tärkeintä mikä pitää saavuttaa. Tämän kun teet yrityksen ja omien arvojesi kehikossa, hyvä tulee. Tavoitteen hallinta johtajana: sinun tulee varmistaa, että tavoite todella ymmärretään yhteisesti (ei ole itsestään selvä!) ja tavoitteeseen sitoudutaan (ei myöskään itsestään selvä eikä sama kuin yritykseen sitoutuminen!)

Mitä enemmän ihmisiä, sitä enemmän tavoitteen yhteinen ymmärtäminen, siis sisäistäminen, vaatii aikaa ja tekemistä. Koska jos tavoite ymmärretään eri tavoin, johtaa tekemiset automaattisesti vääriin suuntiin. Saman ongelman aiheuttaa sitoutuminen eri tavoitteisiin ja näin eri tekemisiin.

Lopuksi: jos haluat saavuttaa tavoitteen, hallitse tavoite ja tee tavoitteeseen johtavia tekemisiä. Niin yksinkertaista se on. Ja pitsaa saa pitseriasta tai itse tekemällä.